Klubbmedlem intervjuet i Sverige under Riksmöte

Tekst og bilder: Peer Høvik

Under riksmøtet til svenske Porsche 356 klubben, denne gangen i Borlänge i Dalarna, ble Peer Høvik diskret tatt til siden av en hyggelig journalist fra Falu Kuriren under besøket i Falu gruve.

 

Det var under lørdagens rally etter at alle deltagende 356er hadde kjørt ned i Stora Stöten i Kopparberget, en gammel kobbergruve i Falun, at journalisten fattet interesse for nordmannen som sto lett tilbakelent og røyket pipe, iført kjøredress av typen F16-flygeruniform og kjørehansker. Etter en kjapp prat med arrangøren for treffet, Hans Andersson, for å få litt bakgrunnsstoff om treffet, tok hun tak i Peer midt under en seanse med den lokale guiden og tok han til siden sammen med sin fotograf.

 

Porsche 356 Klubben gir deg intervjuet og artikkelen i sin helthet:

 

Tekst: sakset fra Falu Kuriren, journalist Katarina Rudbeck. Foto: JOHAN LUNDHAL

 

Kärleken tog Peer til Stöten

Norske Peer Høvik älskar att köra med sin USA-importerade Porsche 356 från 1963. Att ta sig ner i Stora Stöten var derfor ingen match. 34 gamla godingar av märket Porsche rullade i lördags ner i Stora Stöten. Det var en av anhalterna på Porsche 356-klubbens riksmöte i Dalarna. Den äldsta rullande deltagaren var en silverfärgad skönhet med 50 år på nacken.

 

Svenska Porsche 356-klubben bildades 1973 och har i dag 350 medlemmar med cirka 150 rullande bilar.

 

- Och lika många står det i olika garage i renoveringsstadiet, säger Hans Andersson som var arrangör för riksmötet.

 

34 av de gamla godingarna var med på mötet och de fick sannerligen veteranbilsälskare och då särskilt Porscheälskare att verkligen dregla.

 

- Ja de är små ögonstenar, säger Hans Andersson.

Värdefulla är de också. De var många tusenlappar som radat upp sig på Stora stötens botten.

- Det finns ju inte så många av dem längre. De som är färdig-renoverade ligger i prisklassen som en ny Volvo och en cabriolet är dubbelt så värdefull, säger Hans Andersson.

 

Med på riksmötet fanns fyra norrmän och en som verkligen är kär i sin röda lilla Porsche från 1964 är Peer Høvik från Oslo.

 

- Ja den är både min fru och älskarinna, säger ogifte Peer.

 

Bilen har han haft sedan 1996, då den importerades från Kalifornien i USA. Tillsammans ägnar sig de båda åt veteranbilsrally. Det senaste de deltog i var i Monte Carlo i februari tillsammans med 340 utvalda bilar av olika märken.

 

- Men då fick jag bryta för jag fick fel på bilen. Men det var en stor upplevelse att få vara med, säger Peer.

 

Efter besöket i gruvan drog de 34 bilarna upp igen för att ta sig en tur runt Runn, Ösjön och Vikasjön.